Interview in Body+Mind magazine, juni 2007

Het strand als je kantoor…

Van je passie je werk maken, dat is echt voor weinigen weggelegd…zul je de meeste mensen horen zeggen. Dat het met een gezonde dosis inzet en realisme toch heel goed kan, bewijzen Liesbet en Christiaan. Deze bevlogen sportievelingen met een passie voor kitesurfen zetten drie jaar geleden hun eigen kitesurfschool op en geven nu les aan een steeds groter wordende groep mannen en vrouwen die wel eens op een veilige manier willen ruiken aan die nieuwe en uitdagende sport.

Sommige beslissingen neem je snel en helemaal op je gevoel. Zo ook de beslissing van Liesbet en Christiaan om hun eigen kitesurfschool te gaan beginnen. “Het was eigenlijk helemaal Liesbet’s idee”, zegt Christiaan, terwijl we van heerlijk Thais eten genieten op een zonovergoten terras aan het strand in Scheveningen, waar het stel al jaren woont. “Tijdens onze vakantie in Brazilië kwamen we mensen tegen die zwaar teleurgesteld waren in de kitesurflessen die ze net gehad hadden”, licht Liesbet toe. “We vonden dat erg vervelend voor ze en omdat we daar zelf juist zo genoten van het kitesurfen hebben we hen zelf een paar lessen gegeven. Die mensen waren achteraf zo enthousiast dat ik dacht, waarom doen we dit eigenlijk niet zelf in Nederland? Christiaan heeft jaren geleden al eens een windsurfschool opgezet, gekoppeld aan een winkel. De know-how en ervaring waren er dus al. Direct nadat we thuis kwamen hebben we T-shirts en jacks laten bedrukken, op basis van een logo dat we samen met een ontwerper ontwikkeld hadden. De naam moest iets te maken hebben met vrijheid en ruimte, zo kwamen we al snel op ‘KiteSpace’. Ineens werden we heel tastbaar met de neus op ons impulsieve plan gedrukt, dat gelijk al vorm begon te krijgen doordat onze kleding allerlei reacties opriep bij de mensen op onze surfclub. Zo ging het als een lopend vuurtje rond en konden in het eerste jaar gelijk al aan de slag met nieuwe klanten”.

Doen wat je leuk vindt

Water, strand, wind en surfen zijn voor de oprichters van de kitesurfschool altijd al heel erg belangrijk geweest. Vandaar dat het ook niet zo gek is dat ze uiteindelijk uit kitesurfen een inkomen zijn gaan verdienen. “Ik denk ook wel dat onze gezamenlijke passie voor kitesurfen, snowboarden en windsurfen datgene is wat onze relatie zo interessant en leuk maakt”, voegt Liesbet daar aan toe. “Want zeg nou zelf, wat is er romantischer dan tijdens je tropische vakantie samen de meest ultieme vorm van vrijheid te beleven die je maar kunt bedenken? Dat is waar we zo van kunnen genieten, dat je dat fantastische gevoel van bewegen en een zijn met de elementen kunt delen met degene waar je liefst mee samen bent”.

“Zondagavond was ik helemaal kapot…”

Gedurende het eerste bestaansjaar van hun kitesurfschool hebben ze beiden veel lesgegeven. Voor Liesbet, die doordeweeks fulltime als OK assistent werkt in het ziekenhuis, was dat soms best wel slopend. “In het begin werkte ik elk weekend mee als kitesurf-instructrice, naast mijn fulltime baan in het ziekenhuis. Zondagavond was ik dan helemaal kapot, terwijl een weekend voor de meeste mensen juist bedoeld is om weer een beetje tot rust te komen. Wat dat betreft heb ik me wel een beetje verkeken op de intensiteit van het lesgeven.”, geeft ze toe. “Je bent de hele dag fysiek in touw, waarbij je ook nog eens een grote verantwoordelijkheid voor de veiligheid van de cursisten. Neem je dat serieus dan moet je scherp en geconcentreerd kunnen blijven, de hele dag.” Omdat het haar juist te doen was om het plezier van het kitesurfen te beleven, heeft ze daarom besloten het lesgeven wat te minderen en zich meer te richten op de organisatie van hun kitesurfschool. “Lesgeven is geweldig en ik zal het ook zeker blijven doen, al was het alleen maar omdat het zo fantastisch om anderen enthousiast te maken voor jouw sport”.

“Je merkt ineens dat je die enorme kracht ook voor jezelf kunt gebruiken…”

Ondanks het nogal stoere imago van kitesurfen vinden ze beiden dat kitesurfen absoluut geen gevaarlijke sport is, voorbehouden voor onbesuisde macho types. “Kitesurfen brengt risico’s met zich mee, net zoals iedere andere sport zoals bijvoorbeeld paardrijden”, meent Christiaan, die jarenlang als gecertificeerd paardrij-instructeur heeft gewerkt. “Ken je echter die risico’s en weet je daar op een gezonde manier mee om te gaan, dan is kitesurfen juist een fantastische sport die je een enorme kick geeft!”. Dat dat niet zomaar een losse kreet is, blijkt wel uit het feit dat ze in hun vijfjarig bestaan nog nooit ook maar een klein ongelukje hebben meegemaakt en dat ze regelmatig voormalige cursisten op het water tegen komen. “Ik geef toe”, zegt Liesbet, “die krachtexplosie waar je met kitesurfen mee te maken hebt is groot. Dat is nou eenmaal zo en dat kan je behoorlijk afschrikken, zeker als beginner. Het is echter ook iets waar je heel goed mee kunt leren omgaan. Het leuke bij kitesurfen vind ik vooral dat je ineens merkt dat je die enorme kracht ook heel goed voor jezelf kan gebruiken, dat is een machtig gevoel. Juist om dat gevoel vrij vlot te kunnen ervaren is het ook zo belangrijk om gewoon les te nemen. Dan raak je op een veilige manier vertrouwd met de kracht van de vlieger en leer je om niet in paniek te raken en alles een beetje op je in te laten werken.” Christiaan beaamt dat. “Nogmaals, als je je vlieger voor je laat werken, heb je zelf helemaal niet veel kracht nodig. Dat is wat kitesurfen juist net zo geschikt voor vrouwen maakt als voor mannen. Sterk zijn is leuk, maar voor kitesurfen eigenlijk totaal overbodig, als ik heel eerlijk ben”, zegt hij.

Zien is willen

Kitesurfen is een sport die bij veel mensen tot de verbeelding spreekt. Dat is een groot ‘unique selling point’, vinden ze. “Zien is willen, dat merken we wel als we zelf aan het kitesurfen zijn op ons ‘huisstrand’ in Scheveningen”, zegt Christiaan. “Mensen zien dat de sky echt de limit is bij kitesurfen, je kunt je makkelijk voorstellen hoe het zou moeten voelen om zelf aan zo’n vlieger te hangen, dansend over de golven”. Zelf reclame maken hoeven ze dan ook niet, de toeloop van nieuwsgierige en enthousiast geworden mannen en vrouwen is nog steeds erg groot. “We zorgen dat we op het goede moment op de goed plaats zijn”, zo lichten ze hun marketingstrategie toe. “We staan de mensen te woord, laten zien dat we aardige en professionele leraren zijn en geven onze flyer af, dat is eigenlijk alles. Daarnaast hebben we recent onze website opnieuw laten restylen en daarop diverse leuke foto’s geplaatst die een goede indruk geven van het veilige en hoge ‘fun’ karakter van onze lessen. Kitesurfles nemen betekent bij ons vooral leuke dingen leren en er even helemaal uit zijn in de vrije natuur, dat is toch gewoon heerlijk?”

Veilig lessen in Oostvoorne

Om cursisten te laten wennen aan de kracht waar je met kitesurfen mee te maken hebt, staan de lessen vooral les gepland in Oostvoorne, een veilige plek waar je overal tot je middel kunt staan. Bovendien wordt er gewerkt met vliegers die je het gevoel geven controle te hebben. “We werken zelfs met hele kleine kites van 5 vierkante meter”, licht Liesbet toe. “Ook zul je ons met zware wind niet zien lesgeven. Windkracht 3 tot 4 is echt meer dan voldoende”. De lessen volgen een logische structuur waarbij je stap voor stap geleerd wordt om veilig en zelfstandig verder gaan met kitesurfen. Kun je de vlieger beheersen en begrijp je de krachten van de wind, dan ga je al snel over op het ‘bodydraggen’, waarbij je je door het water laat slepen met de vlieger. Ook het zelf kunnen herstarten van de vlieger uit het water is een vast onderdeel van de lesstof. “Onze school is aangesloten bij de ‘International Kiteboarding Organization’”, legt Liesbet uit. “Een organisatie met een internationaal keurmerk dat garant staat voor de kwaliteit van lesgeven. Om het keurmerk te mogen voeren moest Christiaan weer terug in de schoolbanken en heeft hij in Nederland een gedegen opleiding gevolgd bij die organisatie. Onder leiding van Maarten Huisman, een bekende in de Nederlandse kitesurfscene. Het goede van zo’n opleiding is dat je cursisten weten dat je ergens voor staat en dat een onafhankelijke derde partij dat bevestigt. Dat kan voor sommige cursisten net dat extra beetje zijn dat maakt dat ze de telefoon pakken en een afspraak maken om bij ons een cursus te volgen”.

Niet alleen maar kitesurfen

Omdat kitesurfen een seizoensgebonden sport is, in ieder geval in Nederland, hebben Liesbet en Christiaan wel eens overwogen om hun school in de wintermaanden te runnen vanuit Brazilië. “We komen in de winter al jaren in Cumboco, een klein plaatsje aan de kust”, zegt Liesbet. “Het is echt een Mekka voor kitesurfers en bovendien ook een super relaxte plek waar we ons erg thuis voelen. Maar als we daar zijn willen we eigenlijk het liefst gewoon genieten van onze vakantie. Zonder geregel en andere zaken die nou eenmaal ook bij een kitesurfschool horen.” Zo zijn ze er achter gekomen dat ze op dit moment eigenlijk erg tevreden zijn met de manier waarop ze hun leven leiden. In de lente en de zomer runnen ze hun kitesurfschool, in de wintermaanden werken ze beiden gewoon door in een andere job. “Christiaan werkt dan als oproepkracht bij een bedrijf dat kunst vervoert door heel Europa, een leuke job waar hij ook veel plezier in heeft”, zegt Liesbet, die vindt dat juist het afwisselende karakter van hun werkzaamheden er voor zorgt dat nooit sprake kan zijn van sleur. “We kunnen trouwens ook wel over iets anders praten dan kitesurfen hoor, het is geen verdwazing bij ons”, lacht Christiaan. Om daar direct bij toe te geven dat hun gezamenlijke sportpassie voor anderen soms wel eens een heel klein tikkeltje teveel kan zijn...